Je bekijkt nu Wat zijn gepolariseerde glazen? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Wat zijn gepolariseerde glazen? Wat zijn de voordelen en nadelen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Er zijn van die dingen waar je absoluut niet zonder kan en één van die dingen zijn toch wel je ogen. Maar soms hebben je ogen een hulpmiddel nodig. Dat kan zijn omdat je een oogafwijking hebt waardoor je niet goed kunt kijken van veraf of dichtbij, of omdat je je ogen wilt beschermen tegen fel zonlicht. In dat geval is het belangrijk dat je een bril hebt die over goede glazen beschikt. Je kunt ook brillen met gepolariseerde glazen kopen, maar wat is dat nou precies? Dat lees je hier!

De functie van de zonnebril

Een zonnebril is er om jouw ogen te beschermen tegen fel zonlicht. Dit is heel erg vermoeiend voor de ogen doordat de ogen telkens moeten anticiperen aan de wisselende lichtinval maar niet alleen vermoeiend, het kan ook gevaarlijk zijn! Wanneer je bijvoorbeeld een voertuig aan het besturen bent en je kan niet goed kijken doordat je last hebt van de zon, kan dit tot ongelukken leiden en dat wil je niet natuurlijk.

Wanneer maak je gebruik van gepolariseerde glazen, welke voordelen bieden ze

In de volgende situaties kan het gebruik maken van gepolariseerde zonnebrillen een goede keuze zijn.

Vermindering van schittering: Gepolariseerde glazen zijn vooral handig bij het verminderen van schittering van horizontale oppervlakken zoals water, sneeuw, ijs of een natte weg. Ze kunnen de verblinding die ontstaat door reflecties van de zon op deze oppervlakken verminderen, waardoor het makkelijker wordt om te zien.

Verbeterde dieptewaarneming: Gepolariseerde glazen kunnen ook helpen om de dieptewaarneming te verbeteren. Dit komt doordat ze de lichtinval filteren en contrasten versterken. Dit kan handig zijn bij het autorijden, waarbij een duidelijke dieptewaarneming belangrijk is voor de veiligheid.

Vermindering van vermoeide ogen: Gepolariseerde glazen kunnen vermoeidheid van de ogen verminderen doordat ze de ogen helpen te ontspannen. Dit komt doordat de glazen vermoeiend licht filteren, wat kan helpen om spanning en vermoeidheid van de ogen te verminderen.

Verbeterde kleurwaarneming: Gepolariseerde glazen kunnen ook de kleurwaarneming verbeteren doordat ze de schittering verminderen en contrasten versterken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het wandelen in de natuur of het bekijken van kunstwerken.

Wat zijn de nadelen van gepolariseerde glazen

Hoewel gepolariseerde glazen veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

Beperkingen bij het bekijken van LCD-schermen: Gepolariseerde glazen kunnen de zichtbaarheid van beeldschermen met vloeibare kristallen (LCD’s) verminderen of verstoren. Dit kan bijvoorbeeld een probleem zijn bij het bekijken van de informatie op een dashboard van een auto of het aflezen van een GPS-systeem.

Minder lichtdoorlatendheid: Gepolariseerde glazen kunnen de lichtdoorlatendheid verminderen, wat kan leiden tot een verminderd zicht bij zeer lage lichtniveaus, zoals in de schemering of ‘s nachts.

Hogere kosten: Gepolariseerde glazen kunnen duurder zijn dan standaard glazen, omdat er extra technologie nodig is om de polarisatie te bereiken.

Verandering van kleurwaarneming: Bij sommige mensen kunnen gepolariseerde glazen de kleurwaarneming veranderen, waardoor kleuren er anders uitzien dan normaal. Dit kan soms even wennen zijn.

Gepolariseerde glazen zijn dus niet altijd nodig. Bijvoorbeeld, bij het sporten of bij bewolkt weer kunnen ze soms meer kwaad dan goed doen, omdat ze het licht te veel filteren. Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij het kiezen van gepolariseerde glazen, en om te overleggen met een optometrist of opticien om te bepalen of ze geschikt zijn voor jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Ons aanbod aan niet-gepolariseerde glazen vindt u hier.

Hoe werken polariserende glazen

Gepolariseerde glazen zijn een type zonnebrillenglas dat ontworpen is om verblinding en reflecties van oppervlakken zoals water, sneeuw en glas te verminderen. Dit wordt bereikt door een speciale coating aan te brengen die de lichtgolven filtert en alleen de verticale lichtgolven doorlaat, terwijl de horizontale lichtgolven worden geblokkeerd.

Er zijn verschillende gradaties van polarisatie, waaronder:

  1. Geen polarisatie. Dit zijn gewone zonnebrillen zonder polarisatie. Ze verminderen de helderheid van fel licht, maar verminderen niet de reflecties van oppervlakken. Ze bieden dus geen bescherming tegen verblinding.
  2. Gedeeltelijke polarisatie. Dit zijn zonnebrillen waarbij slechts een deel van de lens gepolariseerd is. Dit kan handig zijn als je bepaalde activiteiten wilt doen, zoals autorijden, waarbij je soms verblind wordt door reflecties, terwijl je andere keren helder zicht nodig hebt.
  3. Volledige polarisatie. Dit zijn zonnebrillen waarbij de volledige lens gepolariseerd is. Deze bieden maximale bescherming tegen verblinding en reflecties van oppervlakken en zijn vooral handig bij activiteiten zoals vissen, watersporten, skiën en autorijden.

Het is belangrijk om op te merken dat gepolariseerde glazen de kleuren niet veranderen, maar soms wel de helderheid van het beeld verminderen. Dit kan soms hinderlijk zijn bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten, zoals bijvoorbeeld tijdens het autorijden, omdat ze sommige verkeerssignalen minder helder kunnen maken.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat gepolariseerde zonnebrillen niet noodzakelijk beter zijn dan niet-gepolariseerde zonnebrillen. Het hangt allemaal af van de activiteiten die je wilt doen en de omstandigheden waarin je je bevindt.